Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Το 2017 η εφαρμογή του αναλογικού συστήματος χρέωσης στους Αυτοκινητόδρομους

Σε πιο μελλοντικό χρόνο θα πάει η λειτουργία του συστήματος αναλογικής χρέωσης διοδίων στους μεγάλους εθνικούς αυτοκινητόδρομους...
Το Υπουργείο Υποδομών σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com έχει σε προτεραιότητα την τοποθέτηση του συστήματος. Σύμφωνα με την ίδια πηγή θα χρειαστεί ένα διάστημα μελετών που θα διαρκέσει σχεδό όλο το 2016 και μεγάλος στόχος είναι το 2017 με την έναρξη λειτουργίας όλων των υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομων να λειτουργήσει και το αναλογικό σύστημα χρέωσης.

Το σύστημα αυτό επιδιώκει το Υπουργείο να επεκταθεί και στην Αττική Οδό ενώ μεγάλο ερώτημα παραμένουν τα διόδια στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου που είναι εξωπραγματικά ακριβά για τη σημερινή ελληνική οικονομική πραγματικότητα. Ο ίδιος ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ τα χαρακτήρισε προχθές στη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της ΕΤΕπ "τσουχτερά" και πως αποτελεί σημείο διαπραγμάτευσης με τον παραχωρησιούχο.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΟΔΙΩΝ
Το αναλογικό σύστημα διοδιων χρεώνει το όχημα χιλιομετρικά και όχι σταματώντας ανά 40-50χλμ σε σταθμό διοδίων που βρίσκεται είτε πάνω στον οδικό άξονα είτε σε κάποια έξοδο-είσοδο σε αυτόν.

Με το νέο σύστημα σε κάθε σημείο εισόδου και εξόδου στον αυτοκινητόδρομο (δηλαδή εκεί που λειτουργούν σήμερα μετωπικοί και πλευρικοί σταθμοί) θα τοποθετηθούν ειδικές ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις με μπάρες, που θα ανοίγουν αφού «διαβάσουν» τον κάτοχο της ηλεκτρονικής συσκευής.

Το πρόγραμμα ηλεκτρονικής χρέωσης με βάση το σημείο εισόδου και εξόδου του κάθε οχήματος θα έχει τη δυνατότητα να κάνει την ανάλογη χρέωση, ενώ παράλληλα να εφαρμόζει τιμολόγια με εκπτωτική πολιτική για τους συχνούς χρήστες κ.ο.κ.

Εκπτωτικά πακέτα θα υπάρχουν και με αυτό το σύστημα όπως και εξαιρέσεις πληρωμής σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως ΑΜΕΑ. Η τιμή χρέωσης θα είναι χιλιομετρική και θα υπόκειται σε ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή, οδηγώντας σε νέες αυξήσεις διοδίων στο μέλλον.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου