Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Ιαματική Πηγή Κορπής




Φώτο. Δ. Πετρόπουλος


   Στις πρόποδες των Ακαρνανικών Βουνών, στο Μοναστηράκι Βόνιτσας, βρίσκεται η φημισμένη πηγή Κορπής. Η πηγή είναι γνωστή για τις ιαματικές της ικανότητες εδώ και πολλά χρόνια. Πολλοί είναι αυτοί που κάθε χρόνο προεστρέχουν να πιουν το ιαματικό νερό και κυρίως όσοι υποφέρουν από πέτρες στα νεφρά τους, ενώ πολλά από τα γύρω χωριά υδρεύονται με το υπέροχο αυτό νερό.
Τα γραφικά καφενεία-μαγειριά προσφέρουν, μαζί με το νερό, που είναι παρμένο στο μαστραπά κατευθείαν από την πηγή, λουκούμι και βανίλια υποβρύχιο...
   Αρκετοί είναι οι παραθεριστές που πηγαίνουν κάθε καλοκαίρι να πιουν το παγωμένο ιαματικό νερό μένοντας δίπλα στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το νερό κρατάει τις ιαματικές του ιδιότητες μέχρι την έξοδό του από το σωλήνα, για καλύτερα, λοιπόν, αποτελέσματα πρέπει να πίνετε κατευθείαν από τις βρύσες.




Από το λεύκωμα του Άρη Μπιτσώρη "Μνήμης" (φωτ. Ελένης Τσώλη, Μπαμπίνη)

   Το σύγχρονο εργοστάσιο της Nestle, όπου γίνεται η άντληση και η εμφιάλωση του νερού Κορπή, βρίσκεται λίγο πιο πέρα από την πηγή. Στον χώρο που βρίσκεται σήμερα το εργοστάσιο υπήρχε παλαιότερα ένα εργαστήριο εμφιάλωσης αναψυκτικών και νερού ιδιοκτησίας Παπαγιάννη και το οποίο στη συνέχεια πουλήθηκε στη γνωστή πολυεθνική εταιρεία NestleΕΛΛΑΣ Α.Ε.

Η εταιρεία προχώρησε στη συνέχεια σε νέες γεωτρήσεις και στη δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων άντλησης, εμφιάλωσης και διακίνησης του νερού με βάση τις προδιαγραφές της Ε.Ε. και με αυστηρούς κανόνες υγιεινής. Το νερό των γεωτρήσεων της Nestleείναι εφάμιλλο με αυτό της πηγής και είναι επίσημα αναγνωρισμένο ως φυσικό μεταλλικό νερό αρίστης ποιότητας με χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα και νάτριο (Na+ 4,5. PH=7,3 Ανάλυση Ι.Γ.Μ.Ε. 17-6-04).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου