Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Αχελώος: ο ποτάμος θεός

  
Ο Αχελώος είναι ο σημαντικότερος ποταμός της Ελλάδας. Ο βασιλεύς των ποταμός, ο θρυλικός ποταμός Αχελώος πηγάζει από το όρος Λάκμο και εκβάλει στο Ιόνιο Πέλαγος. Σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν «ποταμός των πάντων άρχων» και γιος του Ουρανού και της Γης και πατέρας των Σειρήνων. Πολέμησε με τον Ηρακλή για την όμορφη κόρη του βασιλιά της Καλυδώνας Οινέα, τη Δηιάνειρα και ηττήθηκε από τον ημίθεο, ο οποίος πήρε ως έπαθλο την κόρη...

 Λατρευόταν σε όλη την Ελλάδα ως ο μέγιστος ποταμός, από τον οποίον επήγαζαν όλοι οι άλλοι. Για αυτό αρχικά το όνομά του σήμαινε όλους τους ποταμούς. Θεοποιήθηκε και παριστανόταν με τη μορφή αστραπής και άλλοτε με τη μορφή ταύρου. Είχε την πηγή του στους ουρανούς, ενώ από τα κέρατά του ανάβλυζαν ύδατα που γονιμοποιούσαν τη γη. Ιερό του υπήρχε στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και στη Σικελία.
Κατά την αρχαιότητα ο ποταμός ήταν το φυσικό όριο μεταξύ της Αιτωλίας και τις Ακαρνανίας. Έχει μήκος 220 χιλιόμετρα και αρκετό βάθος. Το τελευταίο του κομμάτι μέχρι και πριν από μερικά χρόνια ήταν πλωτό. Από τα καθαρά νερά του έχει και το λαϊκό όνομα Άσπρος ή Ασπροπόταμος και διατρέχει όλη σχεδόν την οροσειρά της Πίνδου. Κύριους παραποτάμους έχει τον Μέγδοβα (Ταυρωπό) και τον Αγραφιώτη. Εκβάλει στο Ιόνιο απέναντι από τις Εχινάδες νήσους, πολλές από τις οποίες οι φερτές του ύλες τις έχουν ενώσει πια με τη στεριά.

Στη θέση Κρεμαστά το 1965 κατασκευάστηκε φράγμα από τη ΔΕΗ και δημιουργήθηκε η ομώνυμη λίμνη. Πιο κάτω κατασκευάστηκε ένα ακόμα φράγμα, στο Καστράκι και πιο κάτω το φράγμα της Στράτου. Τα αλλεπάλληλα αυτά φράγματα σταμάτησαν τις πλημμύρες στον κάμπο του Αγρινίου και τις προσχώσεις που έκανε ο ποταμός στις λίμνες Οζερός, Λυσιμαχεία και Τριχωνίδα, αλλά και στη Λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού-Μεσολογγίου γιατί κατεβάζει πολλές φερτές ύλες.
Τα πλούσια νερά του αρδεύουν χιλιάδες στρέμματα, τα οποία βρίσκονται εκατέρωθεν του.

aitoloakarnaniko.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου