Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Δύο συμπατριώτες μας σε πανεπιστημιακό βιβλίο




Συγκεκριμένα τα ποιητικά έργα του  Γιώργου Βαρδή από τις Φυτείες και του συγχωριανού μας Άρη Μπιτσώρη καταλαμβάνουν αρκετές σελίδες στο βιβλίο: ¨ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΠΟΙΗΣΗ  ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΝΤΥΠΗ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ¨  του επίκουρου καθηγητή λαογραφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεωργίου Θανόπουλου.
Το βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ¨ΗΡΟΔΟΤΟΣ¨  διδάσκεται στους φοιτητές της φιλοσοφικής στο μάθημα της Λαογραφίας...
Επιπλέον το βιβλίο περιλαμβάνει εκτεταμένα αποσπάσματα από το λαογραφικό έργο του Άρη Μπιτσώρη στο Ξηρόμερο και στη Θεσσαλονίκη.
     Ειδικότερα για το Ξηρόμερο, με βάση το βιβλίο του Άρη  Ρεντίφης: ο λαϊκός ποιητής του Ξηρομέρου, κ. Θανόπουλος στη ενότητα Θ’ τού βιβλίου  του παρουσιάζει τη μελέτη του για τη λαϊκή ποίηση του Ξηρομέρου, για τον Ρεντίφη, τη δημιουργία, λειτουργία και αναπαραγωγή των στιχουργημάτων του.
    Τέλος, στο δεύτερο μέρος του βιβλίου που πραγματεύεται την έντυπη και ηλεκτρονική λαϊκή ποίηση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά και καταχωρούνται ποιήματα από το βιβλίο του Άρη: ¨Γιατί οι παρέες γράφουν ακόμα ιστορίες¨ το οποίο περιέχει τα έμμετρα κείμενα της παράστασης ¨ΕΜΜΕΤΡΩΣ ΠΛΗΝ ΣΑΦΩΣ,  δημιουργοί του τόπου μας, λαϊκοί ποιητές, στιχουργοί, συνθέτες του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου που οργάνωσε και παρουσίασε ο ίδιος τον Ιανουάριο του 2014 στη Θεσσαλονίκη.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου