Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Πάρκο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας η Αιτωλοακαρνανία




   Ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αν λάβουμε υπ’ όψιν όσα είναι σε λειτουργία υδροηλεκτρικά φράγματα(Κρεμαστά, Καστράκι, Στράτος), φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα. Έτσι η Αιτωλοακαρνανία είναι αυτάρκης σε ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του νομού εξολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
 Ας δούμε τώρα την κάθε ανανεώσιμη πηγή ενέργειας ξεχωριστά. Πρώτα τα υδροηλεκτρικά φράγματα αυτά ταξινομούνται σε μεγάλης και μικρής κλίμακας. Τα μικρής κλίμακας υδροηλεκτρικά έργα διαφέρουν σημαντικά από της μεγάλης κλίμακας σε ότι αφορά τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον.
   • Οι μεγάλης κλίμακας υδροηλεκτρικές μονάδες απαιτούν τη δημιουργία φραγμάτων και τεράστιων δεξαμενών με σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η κατασκευή φραγμάτων περιορίζει τη μετακίνηση των ψαριών, της άγριας ζωής και επηρεάζει ολόκληρο το οικοσύστημα καθώς μεταβάλλει ριζικά τη μορφολογία της περιοχής.
  • Αντίθετα, τα μικρής κλίμακας υδροηλεκτρικά εγκαθίστανται δίπλα σε ποτάμια ή κανάλια και η λειτουργία τους παρουσιάζει πολύ μικρότερη περιβαλλοντική όχληση. Για το λόγο αυτό, οι υδροηλεκτρικές μονάδες μικρότερης δυναμικότητας των 30 MW χαρακτηρίζονται ως μικρής κλίμακας υδροηλεκτρικά έργα και συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Κατά τη λειτουργία τους, μέρος της ροής ενός ποταμού οδηγείται σε στρόβιλο για την παραγωγή μηχανικής ενέργειας και συνακόλουθα ηλεκτρικής μέσω της γεννήτριας. Η χρησιμοποιούμενη ποσότητα νερού κατόπιν επιστρέφει στο φυσικό ταμιευτήρα ακολουθώντας τη φυσική της ροή. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ξέρουμε τον ρόλο και τις διαφορές αυτών καθώς παίζουν μεγάλο ρόλο ανάλογα με το σκοπό μας.

 Τα φωτοβολταϊκά είναι διατάξεις που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα από την ηλιακή ακτινοβολία, ανακαλύφθηκε το 1839 από τον Εντμόντ Μπεκερέλ . Τα προγράμματα επιδότησης των επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά, τα οποία παράγουν ηλεκτρική ενέργεια που μεταπωλείται και εισάγεται στα δημόσια δίκτυα μεταφοράς. Έχουν στόχο τη διαφοροποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τη σταδιακή απεξάρτησή της από το πετρέλαιο. Έτσι διάφορα πρόγραμμα όπως «Φωτοβολταϊκά σε Στέγες» έχει σκοπό να ωθήσει τους πολίτες στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, έχοντας σαν κέρδος την είσπραξη χρημάτων από την ΔΕΗ για το ρεύμα που παράγει ενώ δεν χρειάζεται να πληρώνει για το ρεύμα που καταναλώνει.


Τα Αιολικά Πάρκα εκμεταλλεύονται την ενέργεια που παράγεται από την εκμετάλλευση του πνέοντος ανέμου. Η αρχαιότερη μορφή εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας ήταν τα ιστία (πανιά) των πρώτων ιστιοφόρων πλοίων και πολύ αργότερα οι ανεμόμυλοι στην ξηρά. Ονομάζεται αιολική γιατί στην ελληνική μυθολογία ο Αίολος ήταν ο θεός του ανέμου.
Η σημερινή τεχνολογία βασίζεται σε ανεμογεννήτριες οριζοντίου άξονα 2 ή 3 πτερυγίων, με αποδιδόμενη ηλεκτρική ισχύ 200 – 400kW. Όταν εντοπιστεί μια ανεμώδης περιοχή – και εφόσον βέβαια έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες μετρήσεις και μελέτες – για την αξιοποίηση του αιολικού της δυναμικού τοποθετούνται μερικές δεκάδες ανεμογεννήτριες, οι οποίες απαρτίζουν ένα «αιολικό πάρκο». πριν τη δημιουργία ενός αιολικού πάρκου ή και οποιασδήποτε εγκατάστασης ΑΠΕ θα πρέπει να έχει προηγηθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).
Βέβαια πρωταρχικός σκοπός θα πρέπει να είναι η προστασία του περιβάλλοντος καθώς η παρέμβαση σε ένα οικοσύστημα που αποτελεί έναν οικολογικό θησαυρό, θα πρέπει να είναι περιορισμένη, ώστε να μην θυσιάζεται στο βωμό τις οποιασδήποτε ανανεώσιμης πηγής ενέργειας το ίδιο το οικοσύστημα.

πηγή: aitoloakarnaniko.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου