Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Σταυρός εμφανίστηκε πάνω από μοναστήρι

Σύννεφα σχημάτισαν σταυρό πάνω από μοναστήρι στο Άγιον Όρος



Απίστευτη είκονα απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός απεικονίζοντας έναν σταυρό που σχηματίστηκε πάνω από τη Μονή Αγίου Γρηγορίου.


Ιερά Μονή Γρηγορίου

Ιδρύθηκε από τον Όσιο Γρηγόριο τον Σιναϊτη το 1345 αντικαθιστώντας το ιερό του Ποσειδώνα. Η Μονή τιμά ως δεύτερο κτήτορα
το μοναχό Γρηγόριο από την Συρία από το νησί της Σύρου, που το 1400 έγραψε τους κανόνες του μοναστικού βίου στη μοναστική κοινότητα της Γρηγορίου. Ο ηγεμόνας της Μολδαβίας Στέφανος Ε΄ Ούρεσης αναφέρεται ως τρίτος κτήτορας της Μονής γιατί υπήρξε μεγάλος ευεργέτης στα πρώιμα χρόνια της.Εορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου του Αγίου Νικολάου. Το Καθολικό χτίστηκε το 1762 και αγιογραφήθηκε το 1779 από του Καστοριανούς ζωγράφους Γαβριήλ και Γρηγόριο χάρη στις επιχορηγήσεις των ρουμάνων πατρικίων. Στη βιβλιοθήκη σώζονται 4.000 έντυπα βιβλία, 279 χειρόγραφα μεταξύ των οποίων το μοναδικό χειρόγραφο του Ερμά. Το χειρόγραφο αυτό ανήκει στα απόκρυφα βιβλία του Ευαγγελίου. Στο σκευοφυλάκιο υπάρχουν πολύτιμα έγγραφα, εικόνες, ένα κομμάτι του Τίμιου Ξύλου, ιερά άμφια, Ευαγγελιστάρια, λειψανοθήκες όπως αυτές των δύο θαυματουργών Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, του Γρηγορίου Ναζιανζηνού, του Διονυσίου Αεροπαγίτη αλλά και εκείνες που περιέχουν το δεξί χέρι του Γρηγορίου του Θεολόγου καθώς και τα πόδια και το δεξί χέρι της Αγίας και Μάρτυρος Αναστασίας. Στο μεγάλο φορητό αριθμό εικόνων ανήκουν και τιμούνται ιδιαίτερα δύο εικόνες της Παναγίας, η Γαλακτοτροφούσα (μέσα 15ου αιώνα) και η Παντάνασσα αντίγραφο της εικόνας που καταστράφηκε στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Στη Μονή αυτή αξίζει να δουν οι επισκέπτες το καθολικό με τις τοιχογραφίες (1779) και την εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας (1497) καθώς και το ιερό σκευοφυλάκιο. Η Μοναστική δύναμη της Μονής, σύνολο μοναχών και εξαρτηματικών, κυμαίνεται σήμερα στα 85 άτομα.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου