Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Αμφίλοχος-Μυθολογια

Γιος του Αμφιάρου και της Εριφύλης, αδελφός του Αλκμέωνα. Με τον αδελφό του έλαβε μέρος στον πόλεμο των Επιγόνων εναντίον των Θηβών. Μετά την κατάληψη των Θηβών  βοήθησε τον αδελφό του στον φόνο της μητέρας τους, ο οποίος έγινε κατ’ εντολή του Απόλλωνα για την προδοσία της...

Η Εριφύλη είχε δωροδοκηθεί με το πέπλο της Αρμονίας από τον Θέρσανδο για να προτρέψει τους γιους της να λάβει μέρος στον πόλεμο εναντίον των Θηβών. Στη συνέχεια έλαβε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο. Με τη λήξη του έμεινε στην Ασία, μαζί με τον μάντη Κάλχα. Από κοινού με τον μάντη Μόψο έχτισε στην Κιλικία την πόλη Μαλλό. Μετά από το χτίσιμο ο Μόψος ήθελε να είναι μόνος ιδρυτής και οι δύο άντρες μονομάχησαν. Στη μονομαχία σκοτώθηκαν αμφότεροι και ετάφησαν στα Μάγαρσα, κοντά στον Πύραμο ποταμό.
Σύμφωνα με άλλη παραλλαγή του μύθου ο Αμφίλοχος σκοτώθηκε από τον Απόλλωνα, πατέρα του Μόψου. Κατά άλλη εκδοχή, μετά την κατάληψη της Τροίας γύρισε στο Άργος, απ’ όπου εκδιώχθηκε για τη μητροκτονία και πήγε στην Ακαρνανία, όπου ίδρυσε το Αμφιλοχικό Άργος. Ως ιδρυτής της πόλης αυτής εμφανίζεται και έτερος Αμφίλοχος, ο ανιψιός του, γιος του αδελφού του Αλκμέωνα. Από αυτόν οι κάτοικοι της περιοχής είναι γνωστοί πια ως Αμφιλόχιοι.

aitoloakarnaniko.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου