Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Ιαματική πηγή Τρύφου Ξηρομέρου



 Ένας σημαντικός τόπος θεραπείας και αναψυχής είναι μια υδροθειούχος πηγή που αναβλύζει βόρεια του χωριού Τρύφου. Η πηγή βρίσκεται σε πολύ ωραία τοποθεσία και κοντά σε πυκνό δάσος και το νερό της πηγής, είτε ως λουτροθεραπείες, είτε ως πόσιμο, έχει θεραπευτικές ιδιότητες για πολλές παθήσεις όπως: χολολιθίαση, δυσκινησίες χολιφόρων οδών, διαταραχές μεταβολισμού ουρικού οξέος, λοιμώξεις ουροφόρων οδών, γαστρίτιδες, δωδεκαδακτυλίτιδες, έκζεμα, δυσπεψίες, αρθρορευματισμούς, φλεγμονές δέρματος, δερματικά νοσήματα, νευροδερματίτιδες, ψωρίαση κ.ά....

Η θερμοκρασία του νερού της πηγής είναι 15,2 βαθμούς κελσίου και η ραδιενέργεια 0,37 βαθμούς Μάχε. Ορισμένες περιόδους του έτους πηγάζει και ένα σκοτεινό κόκκινο υγρό που μοιάζει με πετρέλαιο, αυτό το χρησιμοποιούν οι κάτοικοι για δερματοπάθειες. Το νερό της πηγής χύνεται στον Αμβρακικό κόλπο κοντά στο Λουτράκι. Σε όλη τη διαδρομή του μικρού αυτού ποταμού υπάρχουν θεόρατα πλατάνια, παραδοσιακά γεφύρια και ερειπωμένοι νερόμυλοι.      Οι ενέργειες για την ανοικοδόμηση των λουτρών ξεκίνησαν από το 1978. Με απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου το 1985 δημιουργήθηκε αμιγή κοινοτική επιχείρηση εκμετάλλευσης ιαματικής πηγής Αγίου Βάρβαρου Τρύφου.


Η επιχείρηση άρχισε τη λειτουργία της το 1988 και περιλαμβάνει ξενοδοχείο Γ΄ κατηγορίας 113 κλινών,  εστιατόριο,  υδροθεραπευτήριο με 9 απλούς λουτήρες, 3 υδρομασάζ και 1 σάουνα.
Τελευταία έχουν δημιουργηθεί, παράλληλα του ποταμού, μονοπάτια περίπου 3 χλμ., που είναι πολύ όμορφα για πεζοπορία. Τα ιαματικά λουτρά απέχουν 7 χλμ. από την Τρύφου και άλλα τόσα από το Λουτράκι.

Πηγή. Γ. Μπαρμπαρούσης, Ε. Κουτιβής. Πόλεις και χωριά του Δήμου ΑκτίουΒόνιτσας. Αθήνα, 2012, σ. 294-296.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου