Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Παραίτηση Πεβερέτου από την ομάδα εργασίας για τα βοσκοτόπια λόγω επικίνδυνων καθυστερήσεων





Τον δρόμο της παραίτησης από μέλος της Ομάδας Εργασίας για τη διαχείριση των βοσκοτόπων επέλεξε o πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας λόγω των καθυστερήσεων που παρουσιάζονται στο θέμα της σύνταξης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης...


Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΚ, σε σχετική επιστολή του προς τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό κ. Βαγγέλη Αποστόλου, το ζήτημα των καθυστερήσεων έχει πάρει πλέον επικίνδυνες διαστάσεις καθώς μπήκε ο Μάιος και δεν υπάρχει καμιά απολύτως ορατή εξέλιξη τέτοια που να διασφαλίζει την άμεση ολοκληρωμένη και ορθή σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης και την κατανομή των βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να μην δοθούν τουλάχιστον οι προκαταβολές των επιδοτήσεων, και να πληγεί βαρύτατα ο ήδη πολύπαθος κλάδος της κτηνοτροφίας.



Επίσης, στους λόγους της παραίτησής του ο κ. Πεβερέτος περιλαμβάνει και τα εξής: -Χάθηκε πολύτιμος χρόνος στην ανάλυση διαφόρων σεναρίων με τα οποία επιχειρείται η κατανομή των βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας με τρόπο αντιεπιστημονικό, τα οποία αμφισβητήθηκαν και από έγκριτους επιστήμονες που συμμετέχουν στην ομάδα Ομάδας Εργασίας του υπουργείου για τη διαχείριση των βοσκοτόπων.

-Αγνοήθηκε επιδεικτικά και ανεξήγητα η έγκυρη και ολοκληρωμένη πρόταση του ΣΕΚ η οποία είναι επιστημονικά ακριβής, εφαρμόσιμη και στηρίζεται στην χρήση αξιόπιστων δεδομένων που περιγράφουν όλες τις παραμέτρους που επηρεάζουν την απόδοση ενός βοσκοτόπου. Δεν δέχτηκαν ούτε να την συζητήσουν. Ενώ παράλληλα προχωρούσαν διαδικασίες χωρίς ενημέρωση της θεσμοθετημένης Ομάδας Εργασίας.



Σημειώνεται ότι ο ΣΕΚ ήταν ο μόνος φορέας ο οποίος στα πλαίσια του νόμου 4264/2014, άρθρο 60 και της ΚΥΑ 117394/2932 (ΦΕΚ Β 3557) κατέθεσε, ως όφειλε έγκαιρα (από 7 Ιανουαρίου 2015 ημερομηνία επίσημης κατάθεσης στο υπουργείο) ολοκληρωμένη πρόταση στην αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και εν συνεχεία και στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα στη σύνταξη των προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης σε συνεργασία με τις οργανώσεις μέλη του, τις Περιφέρειες της χώρας και τους Δήμους.



Οι βασικοί στόχοι της εν λόγω πρότασης έχουν ως εξής:

    Η γρήγορη, έγκαιρη και έγκυρη χαρτογράφηση και σύνταξη των προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.
    Η διασύνδεση με υφιστάμενα πληροφορικά συστήματα, ώστε να είναι εφικτή και σε πραγματικό χρόνο η σύνδεση των εκτάσεων των βοσκοτόπων με τα δικαιώματα.
    Η συμπερίληψη της χαρτογράφησης και των ιδιωτικών βοσκοτόπων, διότι η σύνταξη τοπογραφικών σχεδίων για τους ιδιωτικούς βοσκότοπους από τους κτηνοτρόφους θα προσθέσει ένα επιπλέον δυσβάστακτο κόστος στις πλάτες τους.
    Η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και μεθόδων, οι οποίες είναι αποδεκτές και προτεινόμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την επιστημονική κοινότητα.
    Η μετέπειτα ψηφιακή χρήση των αποτελεσμάτων των Προσωρινών Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, στη σύνταξη των οριστικών.



Όπως τονίζει ο κ. Πεβερετος, με βάση τα παραπάνω και επειδή δεν θέλει να γίνει συνυπεύθυνος παραιτείται και παρ’ όλα αυτά εύχεται στον αναπληρωτή υπουργό να πετύχει προς όφελος της κτηνοτροφίας και της χώρας.



Κλείνοντας την επιστολή, όμως, δηλώνει πως  για το ΣΕΚ θα αποτελέσει αιτία πολέμου εάν οι κτηνοτρόφοι υποστούν οποιαδήποτε απώλεια των κοινοτικών ενισχύσεων από λάθη ολιγωρίες και κακούς χειρισμούς των υπευθύνων του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και των συναρμόδιων φορέων, π.χ. ΟΠΕΚΕΠΕ, και καθιστά τον αναπληρωτή υπουργό αποκλειστικά υπέυθυνο.



Η επιστολή παραίτησης



Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της επιστολής παραίτησης του προέδρου του ΣΕΚ, έχει ως εξής:



Προς τον                                                                                             Αθήνα, 14.5.2015

Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης                                 Αρ.Πρωτ.: 112

κο : Βαγγέλη Αποστόλου



Κύριε Υπουργέ,



Με την παρούσα επιστολή σας ανακοινώνω ότι παραιτούμαι από μέλος της Ομάδας Εργασίας για τη διαχείριση των βοσκοτόπων και σας παρακαλώ να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να γίνει αποδεκτή.



Ως μέλος της Ομάδας συμμετείχα σε όλες τις μέχρι σήμερα συνεδριάσεις, όπου κατέθεσα τις θέσεις μας για τη σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, τον τρόπο κατανομής των βοσκοτόπων και τα σενάρια που συζητήθηκαν. Γραπτώς κατατέθηκε η ολοκληρωμένη πρόταση του ΣΕΚ για τη σύνταξη των προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης καθώς και οι παρατηρήσεις μας στο κείμενο τροπολογίας για τους βοσκότοπους.



Θεωρώ ωστόσο υποχρέωση μου, να προβώ στην ενέργεια αυτή για τους παρακάτω λόγους .



    Οι καθυστερήσεις στο θέμα της σύνταξης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης είναι πλέον επικίνδυνες καθώς μπήκε ο μήνας Μάιος και δεν υπάρχει καμιά απολύτως ορατή εξέλιξη τέτοια που να διασφαλίζει την άμεση ολοκληρωμένη και ορθή σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης και την κατανομή των βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους με ορατό πλέον τον κίνδυνο να μην δοθούν τουλάχιστον οι προκαταβολές των επιδοτήσεων και να πληγεί βαρύτατα ο ήδη πολύπαθος κλάδος της κτηνοτροφίας.



    Χάθηκε πολύτιμος χρόνος στην ανάλυση διαφόρων σεναρίων με τα οποία επιχειρείται η κατανομή των βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας με τρόπο αντιεπιστημονικό, τα οποία αμφισβητήθηκαν και από έγκριτους επιστήμονες που συμμετέχουν στην ομάδα Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου για τη διαχείριση των βοσκοτόπων.



    Αγνοήθηκε επιδεικτικά και ανεξήγητα η έγκυρη και ολοκληρωμένη πρόταση του ΣΕΚ η οποία είναι επιστημονικά ακριβής, εφαρμόσιμη και στηρίζεται στην χρήση αξιόπιστων δεδομένων που περιγράφουν όλες τις παραμέτρους που επηρεάζουν την απόδοση ενός βοσκοτόπου. Δεν δέχτηκαν ούτε να την συζητήσουν. Ενώ παράλληλα προχωρούσαν διαδικασίες χωρίς ενημέρωση της θεσμοθετημένης Ομάδας Εργασίας.



Υπενθυμίζουμε ότι ο ΣΕΚ ήταν ο μόνος φορέας ο οποίος στα πλαίσια του νόμου 4264/2014, άρθρο 60 και της ΚΥΑ 117394/2932 (ΦΕΚ Β 3557) κατέθεσε, ως όφειλε έγκαιρα (από 7 Ιανουαρίου 2015 ημερομηνία επίσημης κατάθεσης στο Υπουργείο ) ολοκληρωμένη πρόταση στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και εν συνεχεία και στον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να προχωρήσουμε άμεσα στη σύνταξη των προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης σε συνεργασία με τις οργανώσεις μέλη μας, τις Περιφέρειες της χώρας και τους Δήμους.



Βασικοί στόχοι της πρότασης

    Η γρήγορη, έγκαιρη και έγκυρη χαρτογράφηση και σύνταξη των προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.
    Η διασύνδεση με υφιστάμενα πληροφορικά συστήματα, ώστε να είναι εφικτή και σε πραγματικό χρόνο η σύνδεση των εκτάσεων των βοσκοτόπων με τα δικαιώματα.
    Η συμπερίληψη της χαρτογράφησης και των ιδιωτικών βοσκοτόπων, διότι η σύνταξη τοπογραφικών σχεδίων για τους ιδιωτικούς βοσκότοπους από τους κτηνοτρόφους θα προσθέσει ένα επιπλέον δυσβάστακτο κόστος στις πλάτες τους.
    Η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και μεθόδων, οι οποίες είναι αποδεκτές και προτεινόμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την επιστημονική κοινότητα.
    Η μετέπειτα ψηφιακή χρήση των αποτελεσμάτων των Προσωρινών Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, στη σύνταξη των οριστικών.



Με βάση τα παραπάνω και επειδή δεν θέλω να γίνω συνυπεύθυνος παραιτούμαι και παρ’ όλα αυτά εύχομαι να πετύχετε προς όφελος της κτηνοτροφίας και της χώρας.



Κλείνοντας όμως θα ήθελα να δηλώσω ότι για το ΣΕΚ θα αποτελέσει αιτία πολέμου εάν οι κτηνοτρόφοι υποστούν οποιαδήποτε απώλεια των κοινοτικών ενισχύσεων από λάθη ολιγωρίες και κακούς χειρισμούς των υπευθύνων του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και των συναρμόδιων φορέων π.χ. ΟΠΕΚΕΠΕ

 Η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική σας.

 

Με τιμή

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ του ΣΕΚ

Παναγιώτης Πεβερέτος



Κοινοποίηση: Συντονιστή Ομάδας Εργασίας Ολοκληρωμένη διαχείριση βοσκοτόπων

κο Θ. Αλεξανδρόπουλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου